woensdag 17 december 2008

Mousse de Saumon

Foto: de ingrediënten

Kerstmis en dooie vis, vraag me niet waarom, maar het is onlosmakelijk verbonden. Bij ons thuis was de kerst vroeger niet compleet zonder gerookte paling, zalm, en wat in de cognac verzopen garnalen maar als je tien man op bezoek krijgt lopen zèlfs beschaafde porties van dit lekkers al snel in de papieren. Dàt gaan we dus anders oplossen en wel door het maken van een Zalmmoes.

Dat lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Met slechts twéé blikjes zalm en nog wat spullen maak je een volwassen voorgerecht waar je mee voor de dag kunt komen. De "Silverline Pink Salmon" kost bij de ALDI 79 cent per blikje, dus dáár val je je geen buil aan.

Het ingrediëntenlijstje:

2 blikjes zalm - 3 blaadjes witte gelatine - 1/8 liter slagroom - 4 eetlepels mayonnaise - 1 of 2 eitjes - peper - citroensap - mosterd.

Je begint met de zalm goed schoon te maken: graatjes en velletje eruit en het overblijvende visvlees stamp je héél fijn (een staafmixer is hierbij handig, maar het kan ook gewoon met een vork).Dan krijg je het volgende:

Foto: fijngemalen zalm

Het ziet er nìet uit, maar vervolgens klop je de slagroom half stijf en laat je de blaadjes gelatine een kwartiertje weken in koud water. Je knijpt de gelatine uit en lost de kledder op in ongeveer een deciliter warm water.

Dit alles even af laten koelen en vervolgens meng je de room met de gepureerde zalm de gelatine en de mayonnaise. Maak het geheel op smaak met een theelepel (of twee) mosterd, niet te weinig peper, citroensap (een half citroentje ofzo) en verder alles wat je lekker lijkt. Een beetje dille en fijngesneden augurk kàn, maar hoeft niet. Ui is een slecht idee, dan proef je de zalm niet meer.Foto: Mousse uit de vorm.

Dit mengsel zet je in de koelkast om even op te laten stijven. Bij voorkeur gebruik je daarvoor een metalen puddingvorm zodat je de mousse na de vorm èven in warm water te hebben gehouden makkelijk kunt storten. Als je -zoals ik- een glazen schaal gebruikt trekt het hele zooitje vacuüm en is het tamelijk lastig de mousse uit de vorm te krijgen.

Foto: Zo zòu je hem kunnen presenteren

Na het storten rest je alleen nog deze schotel een beetje feestelijk op te maken. De standaard slabladeren mag je vergeten : niemand eet ze op en de appie vraagt in deze tijd bijna twee euri per krop. Dus je knipt gewoon even wat conifeertakken uit de heg (van de buren als je zelf geen heg hebt), bekleedt de mousse met wat ei en prutst er wat ketchup en mayonnaise over. Eventueel leg je er nog wat augurk op.

Totale kosten: nèt onder de drie Euri :-)

2 opmerkingen:

  1. Briljant! En ik vermoed zomaar dat Tom en Tijger dit ook een uitstekend kerstgerecht vinden :-)

    BeantwoordenVerwijderen